Patient & sexuell hälsa

Sexuell hälsa

Enligt WHO definieras sexuell hälsa som ett tillstånd av fysiskt, känslomässigt, mentalt och socialt välbefinnande i förhållande till sexualiteten; och är inte bara avsaknad av sjukdom och skada. Sexuell hälsa kräver en positiv och respektfylld inställning till sexualiteten och sexuella förhållanden, såväl som möjligheten att ha njutbara och säkra sexuella upplevelser, som är fria från tvång, diskriminering och våld.

Sjukvårdens roll är att behandla och förebygga sjukdomar vilket innefattar att ge råd och hjälp med sexuell hälsa. Många sjukdomar och behandlingar ger sexuell påverkan som ofta går att lindra och ibland avhjälpa i samråd med behandlande vårdgivare.

Sexuell funktion

Förenklat kan sägas att sexlusten sitter i huvudet och funktionen i könsorganen. När allt fungerar bra så kan lusten leda till att könsorganen ”aktiveras” vilket innebär att blodflödet ökar och slemhinnorna blir fuktiga. Detta är tydligast för ögat hos män, som får erektion och i större eller mindre utsträckning så kallad försats. Även hos kvinnor uppstår viss erektion av klitoris, blygdläpparna blodfylls och slidväggen ”svettas” så vaginan blir våt. När könsorganen – hos både män och kvinnor – blodfylls och svullnar, ändras känselsinnet så att beröring, som annars kan upplevas neutral eller till och med göra ont, känns på ett sexuellt sätt.

Den här reaktionen i könsorganen kan uppstå även reflexmässigt, utan att det finns sexlust, om könsorganen stimuleras. Ibland är det bra: Reaktionen i sig kan väcka lusten som kan förstärka reaktionen ytterligare, det blir en god cirkel där lust och förmåga förstärker varandra. Andra gånger kan det vara plågsamt: Det kan vara så att lust helt saknas i situationen men om stimuleringen fortsätter så reagerar kroppens underliv tillslut med utlösning och orgasmliknande muskelrörelser utan njutning.

Erogena zoner är andra ställen än könsorganen på kroppen som aktiverar lust och funktion. 

Hormonsystem, nerver och blodcirkulation som fungerar och är friska möjliggör detta tillsammans med psykologiska komponenter. Men enkelt är det inte. Varken att förklara eller begripa precis hur sex fungerar. Hjärnan brukar kallas kroppens största sexuella organ. Det är ett komplex av händelser där ibland ett enda ord, ett störande ljud eller ens egen tanke kan störa sexet helt. Å andra sidan innebär inte en sviktande erektion eller torr slida nödvändigtvis att det sexuella i en situation försvinner. För vilken människa är i objektiv eller medicinsk mening livslångt fullt frisk? Eller ens upplever sig ha god hälsa genom hela sitt liv? Allt beror på vad som händer samtidigt, hur hormoner och nervsystem samspelar med blodcirkulation och psyke. Många tar dessutom in andliga aspekter.

Att ha sex kanske kan vara ”bara sex” för någon ibland, att tillfredsställa en kroppslig drift men sex verkar kunna beröra alla människans dimensioner och hur – eller om – det än utövas, vara mycket betydelsefullt. 

Sexuell dysfunktion

När sexuell funktion påverkas negativt och skapar lidande kallas det sexuell dysfunktion. Exempel på vanliga problem är nedsatt sexlust, erektionsproblem, minskad känsel i underlivet, tidig utlösning och orgasmproblem. Självklart är det normalt att lusten varierar genom livet och från dag till annan och det går inte att vänta sig att kroppen ska fungera som en maskin. Sexuell funktion är komplext och det är inte sjukligt att någon gång ibland ha problem med erektion, utlösning eller orgasm. Men blir det ihållande problem kan det vara bra att söka professionell hjälp, via sin vårdcentral till exempel.

Kontakta oss

Dicot AB
Kungsgatan 16
SE-753 32 Uppsala SWEDEN
+46 (0) 70-663 60 09
info@dicot.se 


Informationen hanteras enligt vår integritetspolicy.