Charlotta Gauffin, ny CSO på Dicot

Kroppen och dess funktioner har alltid fascinerat Charlotta Gauffin. Hon startade därför sin skolning till läkemedelsutvecklare redan som nittonåring på Uppsala universitet vilket så småningom ledde till en doktorsexamen. Hon har över 20 års erfarenhet av läkemedelsutveckling från Medivir, Biovitrum och Galderma, varav mer än 15 år inom klinisk utveckling bland annat som programdirektör. I juli tillträdde hon som Chief Scientific Officer på Dicot.

Vad var första känslan när du såg att Dicot sökte en ny CSO?

Jag har alltid varit lustdriven när det gäller jobb och låtit nyfikenhet styra karriärvalen. När jag såg rekryteringannonsen tänkte jag ”erektil dysfunktion, det var annorlunda” och sedan att det stod Lotta skrivet i stora bokstäver tvärsöver den. Även om mycket påminner om arbetsinnehållet i mina tidigare roller, var det extra lockande att ansluta till ett litet företag redan innan man gått in i klinisk fas. Det ger stor möjlighet att påverka.

Varför tror du att LIB-01 kommer bli en framgång?

Det finns erfarenheter från den traditionella användningen av dekokten på Madagaskar som indikerar att preparatet har effekt i människor. Det är en styrka även om detta behöver verifieras i kliniska studier.

Vidare är de prekliniska djurstudierna som hittills genomförts ihop med erkänt duktiga Pelvipharm mycket välgjorda vilket ger trygghet. Och inga frågetecken eller hinder har uppstått under vägen.

Dessutom förstår Dicot vad ett sådant här projekt kräver och har redan nu en fungerande och verklighetsförankrad affärsstrategi där man jobbar med finansiering, effektivisering och den framtida kommersialiseringen. Det är mycket professionellt skött. Sammantaget känns förutsättningarna för att nå framgång väldigt goda.

Vad kommer du bidra mest med på Dicot och vad händer just nu?

Avgjort viktigast är att planera för den kliniska fasen nästa år och säkerställa att vi kommer dit enligt plan. Det är en stor milstolpe när man första gången studerar effekten i en människa och startskottet för de fortsatta studierna.  

En viktig faktor i det arbetet är att hitta rätt forskningskliniker som ska ha egna faciliteter för studierna. Jag har jobbat på en sådan enhet i Uppsala och har bra insikt i vad som krävs. För att ligga bra till tidsmässigt skickade jag häromdagen ut handlingar till en mängd ledande forskningskliniker så de kan söka vårt uppdrag.

Vad skulle du säga gör Dicot unikt jämfört med andra små utvecklingsföretag?

Parallellt med utvecklingsarbetet har Dicot byggt en seriös affärsstruktur. Jag är imponerad av hur mycket som redan nu är gjort för att ta sig framåt. Det är ovanligt i den här typen av bolag.

Kompetenstillförseln är en annan unikitet. Det sätt som man knyter till sig och effektivt använder externa experter är i världsklass. Även förståelse för hur kompetensen behöver förändras över tid, till exempel att förstärka styrelsen med nya egenskaper som Dicot gjorde i våras.

Till sist: Hundar och hästar är stora fritidsaktiviteter för dig. Vilken roll spelar det för ditt arbetsliv?

Jag, precis som många andra, jobbar mycket med hjärnan. Att träna och umgås med mina djur på fritiden ger fullständig närvaro, bra rensning och vila. Det borde alla unna sig efter en lång dag framför datorn på kontoret.